Komosa ryżowa w stylu śródziemnomorskim

    Komosa ryżowa w stylu śródziemnomorskim

    15polubień
    45min.


    Zrobione przez 96 osób

    To kolorowe danie z komosy ryżowej (quinoa) łatwo jest ugotować, a mój maluch je uwielbia!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 2 posiekane cebule
    • 1 posiekana zielona papryka bez nasion
    • 1 posiekana czerwona papryka bez nasion
    • 1 posiekana żółta papryka bez nasion
    • 2 ząbki rozdrobnionego czosnku
    • 130 g (3/4 szklanki) komosy ryżowej
    • 950 ml (4 szklanki) bulionu warzywnego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 3 pokrojone w kostkę pomidory bez nasion i bez skóry
    • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i czerwone, zielone i żółte papryki, wymieszać i podsmażać przez około 5 minut. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wsypać komosę, wlać wywar z warzyw i dodać koncentrat pomidorowy.
    2. Doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż ziarna komosy będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i włoską przyprawę. Gotować, aż wszystko się dobrze nagrzeje i zaraz podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    - 07 lis 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis