Zupa jarzynowa z zielonych warzyw

    Zupa jarzynowa z zielonych warzyw

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka zupa jarzynowa na bazie kremu z zielonej fasolki szparagowej. Najlepiej smakuje z tostami posypanymi żółtym serem.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 1 biała cebula
    • 2 litry bulionu warzywnego
    • 400 g zielonej fasolki szparagowej
    • 1 mały brokuł
    • 1/2 kalafiora
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 kromek pieczywa tostowego
    • 150 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Cebulę obrać i drobno poszatkować, podsmażyć na rozgrzanym maśle.
    2. Zeszkloną na maśle cebulę zalać połową bulionu i wrzucić pokrojoną fasolkę szparagową. Gotować 15-20 minut, aż fasolka będzie miękka.
    3. Ugotowaną w bulionie fasolkę zmiksować blenderem na gładką masę, dolać pozostały bulion i doprawić solą i pieprzem.
    4. Brokuła i kalafiora umyć i rozdzielić na różyczki, dodać do bulionu. Gotować przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku.
    5. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i włożyć do niego na blaszce chleb tostowy na kilka minut. Kiedy się zrumieni posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.
    6. Zieloną zupę przelać do talerzy podawać z kleksem śmietany i tostami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis