Zupa pieczarkowa z indykiem

    Zupa pieczarkowa z indykiem

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Gęsta gulaszowa zupa pieczarkowa z dodatkiem mięsa z indyka. Najlepiej smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g piersi z indyka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki oleju do smażenia
    • 2 duże cebule, drobno posiekane
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 300 g pieczarek, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonego kminku (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 250 ml śmietany 18%
    • 1 łyżka mielonej ostrej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Indyka opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę oprószyć mąką i dokładnie wymieszać.
    2. W głębokim rondlu podgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem, następnie dodać mięso i smażyć przez 5 minut.
    3. Do podsmażonego mięsa dodać pieczarki i smażyć przez kolejne 5 minut.
    4. Podsmażone składniki zalać bulionem i doprawić papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
    5. Po zagotowaniu się zupy zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
    6. Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę. Zagotować.
    7. Zupę podawać ze świeżym pieczywem.

    rada

    Czas przygotowania: 1 godz. Porcje dla 4 osób.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis