Zupa krem za szpinaku

    Zupa krem za szpinaku

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Gęsta kremowa zupa szpinakowa ze śmietaną i grzankami. Robię ją ze świeżego szpinaku, który na szczęście można teraz kupić przez cały rok.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg liści świeżego szpinaku
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 200 ml słodkiej śmietany 18%
    • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 kromki chleba tostowego
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (może być czosnkowa)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Szpinak umyć i przebrać, duże liście porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i zalać bulionem.
    2. Szpinak gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    3. Po ugotowaniu szpinaku z garnka odlać około 150 ml wywaru, pozostały szpinak z czosnkiem zmiksować blenderem na gładką masę.
    4. Do masy szpinakowej dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
    5. Przyprawiony krem szpinakowy zagotować.
    6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Chleb tostowy pokroić w kostkę ułożyć na blaszce i polać oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zrumienić.
    7. Ciepły krem szpinakowy przelać do miseczek, podawać z grzankami i kleksem gęstej śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis