Gęsta zupa fasolowa na żeberkach

    Gęsta zupa fasolowa na żeberkach

    2polubienia
    9godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo gęsta zupa fasolowa przygotowana na aromatycznych czosnkowych żeberkach. W zupełności wystarczy na cały obiad.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g białej fasoli
    • 4 żeberka wieprzowe
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki majeranku
    • olej do smażenia (4-6 łyżek)
    • 3 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoknięcia.
    2. Żeberka umyć, przełożyć do osobnego naczynia natrzeć solą pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, polać 2 łyżkami oleju. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
    3. W dużym rondlu rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na rumiano żeberka z obu stron (po 5 minut na każdą stronę).
    4. Żeberka zalać dwoma litrami gorącej wody i dodać namoczoną białą fasolę. Gotować na małym ogniu przez 40 minut.
    5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę pietruszkę i selera umyć obrać i pokroić w plasterki.
    6. Pokrojone warzywa razem z liściem laurowym i zielem angielskim dodać do zupy. Gotować przez 20 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.
    7. Pod koniec gotowania doprawić solą pieprzem i majerankiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis