Zupa meksykańska z mięsnymi pulpecikami

    Zupa meksykańska z mięsnymi pulpecikami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 11 osób

    Pikantna meksykańska zupa z dodatkiem małych mięsnych pulpecików, z kukurydzą, papryką i czerwoną fasolą.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Pulpeciki
    • 500 g mięsa mielonego drobiowo-wieprzowego
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • słodka papryka w proszku
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki bułki tartej
    • Zupa
    • 2,5 litra wywaru drobiowego
    • 2 łyżki masła
    • 1 duża cebula
    • 800 g pieczarek
    • 1 czerwona papryka
    • 1 puszka kukurydzy (około 250 g)
    • 1 puszka czerwonej fasoli (250 g)
    • 250 g gęstego sosu pomidorowego
    • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
    • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mięso o temperaturze pokojowej wyłożyć do miski, wbić jajko, doprawić solą, pieprzem odrobiną papryki w proszku, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i bułkę tartą. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Mięso wyrabiać przez 10-15 minut.
    2. Wywar drobiowy zagotować w dużym garnku. Z wyrobionego mięsa formować małe klopsiki i delikatnie wrzucać do gotującego się na małym ogniu wywaru.
    3. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
    4. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć najpierw cebulę a następnie pokrojone pieczarki.
    5. Paprykę umyć i pokroić w paski, dodać do wywaru razem z podsmażonymi pieczarkami.
    6. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy.
    7. Do zupy dodać sos pomidorowy i przyprawy, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut.
    8. Zupę można zagęścić łyżką mąki rozprowadzoną w 50 ml zimnej wody.
    9. Gotową zupę przelać do głębokich talerzy i podawać z chlebem lub grzankami posmarowanymi masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis