Zupa fasolowa na kiełbasie

    Zupa fasolowa na kiełbasie

    1polubienie
    9godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna zupa fasolowa przygotowana na bazie mięsnego wywaru z dodatkiem podsmażanej kiełbasy. Bardzo pożywna.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 300 g białej fasoli
    • 2 litry wywaru drobiowego
    • 1/4 selera
    • 1 mała cebula
    • 1 duża marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 łyżka majeranku
    • 4 łyżki oleju do smażenia
    • 350 g chudej kiełbasy
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • 3 gałązki natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.40min. 

    1. Białą fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc aby się namoczyła. Następnego dnia fasolę ugotować w tej samej wodzie (około 40 minut.)
    2. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą.
    3. W dużym rondlu zagotować wywar drobiowy, następnie dodać starte na tarce warzywa i ugotowaną fasolę, doprawić majerankiem. Gotować na małym ogniu.
    4. Kiełbasę pokroić w plastry, na patelni podgrzać olej i podsmażyć kiełbasę na złoty kolor.
    5. Podsmażoną kiełbasę dodać do zupy razem z tłuszczem, całość gotować jeszcze około 20 minut.
    6. Na koniec gotowania zupę doprawić solą pieprzem i ostrą papryką.
    7. Zupę przelać do miseczek i posypać poszatkowaną natką pietruszki.

    rada

    Czas przygotowania: 60 min Porcja dla 4-5 osób

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis