Zupa grzybowa z makaronem

    Zupa grzybowa z makaronem

    1polubienie
    9godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna zupa grzybowa - właściwie pieczarkowa z dodatkiem grzybów leśnych. Podaję ją z makaronem i śmietaną.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g suszonych grzybów leśnych
    • 300 g pieczarek
    • 1 łyżka masła
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • mały kawałek selera
    • 1/4 pora
    • 200 g makaronu (najlepiej świderki)
    • 1 łyżka mąki
    • 100 ml śmietany 12%
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.10min. 

    1. Suszone grzyby zalać zimną wodą (około 0,5 l.) i zostawić do namoczenia na noc. Następnego dnia grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły.
    2. Ugotowane grzyby odcedzić i posiekać. Wywar z grzybów odstawić.
    3. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone pieczarki.
    4. Do wywaru w którym gotowały się suszone grzyby dolać około 1 l. wody i zagotować. Dodać pokrojone suszone grzyby leśne i podsmażone pieczarki.
    5. Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, oczyścić. Warzywa pokroić i dodać do wywaru z grzybami. Gotować przez 15 minut.
    6. Do zupy dodać makaron i gotować przez kolejne 10-15 minut, aż makaron zmięknie.
    7. Mąkę rozmieszać w śmietanie i dodać około 100 ml zupy grzybowej, dokładnie rozmieszać i zagęścić zupę.
    8. Zupę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną majeranku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis