Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    1polubienie
    9godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Gęsta zupa gulaszowa z dodatkiem białej fasoli, kiełbasy i boczku wystarczy na cały obiad. Pożywna i rozgrzewająca.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g białej fasoli
    • 150 g boczku
    • 200 g chudej kiełbasy
    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • 1/2 pora
    • 1 i 1/2 czerwonej papryki
    • Przyprawy
    • 1 liść laurowy
    • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
    • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
    • 1/2 łyżeczki tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Białą fasolę namoczyć w zimnej wodzie dzień wcześniej (zostawić na noc).
    2. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry.
    3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski.
    4. Namoczoną fasolę zalać 2 litrami wody i postawić na ogniu. Po zagotowaniu się wody do zupy dodać pokrojone wędliny i warzywa.
    5. Gotować przez 30 minut, następnie dodać przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie.
    6. Zupę gotować przez kolejne 15-20 minut, aż fasola będzie miękka. Doprawić pozostałymi przyprawami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis