Kapuśniak na czerwono

    Kapuśniak na czerwono

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kolorowa wersja kapuśniaku przygotowana z czerwonej kapusty, oczywiście ugotowana na mięsie - u mnie na wołowinie.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 łyżki masła
    • 300 g wołowiny
    • mała główka czerwonej kapusty
    • 2 ząbki czosnku
    • listek laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 6 ziemniaków
    • 2 kwaśne jabłka (np. szara reneta)
    • 1 łyżeczka cukru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wołowinę pokroić w kostkę (2 cm x 2 cm).
    2. Czerwoną kapustę umyć i poszatkować.
    3. W dużym rondlu roztopić masło i podsmażyć wołowinę. Po 2-3 minutach dodać poszatkowaną czerwoną kapustę.
    4. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Dodać do kapusty razem z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dokładnie wymieszać.
    5. Kapustę z mięsem zalać 2 litrami wrzącej wody i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
    6. Ziemniaki i jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez około 30 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.
    7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis