Uskrzydlony krupnik

    Uskrzydlony krupnik

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Krupnik jest bardzo sycącą zupą, zupa z mojego przepisu jest dodatkowo bardzo gęsta. Tym razem zupa w wersji mięsnej.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 2 l. wody
    • 6 skrzydełek
    • 1/2 małej cebuli
    • mały kawałek selera
    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 4 ziemniaki
    • liść kapusty
    • 100 g kaszy jęczmiennej
    • 1 listek laurowy
    • 2-3 ziela angielskie
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 ml śmietany 12% (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Wodę zagotować w dużym garnku, dodać skrzydełka z kurczaka i gotować przez 10 minut. Przecedzić przez drobne sitko.
    2. Do odcedzonego bulionu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony seler oraz pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę.
    3. Po 10 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w paski listek kapusty.
    4. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodać kaszę jęczmienną, listek laurowy, ziele angielskie i masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Zupę gotować przez 5-10 minut na małym ogniu cały czas mieszając aż do całkowitej miękkości warzyw i kaszy.
    6. Na końcu zupę zabielić śmietaną, dodawać ją stopniowo aby się nie zważyła.
    7. Skrzydełka obrać i mięso dodać do zupy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis