Rozgrzewająca zupa śmietanowa

    Rozgrzewająca zupa śmietanowa

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zupę śmietanową z dodatkiem czosnku i pora najlepiej przyrządzać w zimne dni, zupa ta świetnie rozgrzewa. Podawać ją można z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g masła
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 białe cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 g porów
    • 1,5 l. wywaru warzywnego
    • 1/4 l mleka 3,2%
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 ml słodkiej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Pora przekroić na pół i dokładnie umyć, następnie pokroić w drobne krążki.
    2. W dużym garnku roztopić masło z oliwą i wrzucić pokrojone warzywa: cebulę, czosnek i pora. Warzywa dusić na małym ogniu około 5-7 minut. Cebula musi się zeszklić.
    3. Do uduszonych warzyw dolać wywar i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    4. Pod koniec gotowania dolać mleko i zagotować zupę. Doprawić do smaku solą i i pieprzem. Stopniowo dodać śmietanę, aby się nie zważyła i podgrzać zupę.
    5. Zupę można zmiksować na krem.
    6. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

    rada

    Czas przygotowania: 1 godz. Porcja dla 6 osób.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis