Zupa ze świeżych ogórków

    Zupa ze świeżych ogórków to jedno z moich ulubionych wiosenno - letnich dań obiadowych. Wspaniale smakuje z grzankami czosnkowymi.

    mar_janna

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie ogórki szklarniowe lub 4-5 gruntowych
    • 2 łyżki masła
    • 1 l. wywaru warzywnego lub drobiowego
    • 120 ml kwaśnej śmietany
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 pęczka koperku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
    • Grzanki czosnkowe
    • 4 kromki pieczywa tostowego
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
    2. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone ogórki przez około 10 minut.
    3. Bulion podgrzać w osobnym garnku, do gorącego bulionu dodać podduszone ogórki i gotować na małym ogniu około 5 minut.
    4. Śmietanę rozmieszać z sokiem z cytryny, dodawać do niej stopniowo około 150 ml ciepłej zupy aby się nie zważyła, następnie dodać do wywaru.
    5. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
    6. 2 łyżki masła utrzeć na gładką masę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wstawić do lodówki.
    7. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć do niego chleb tostowy i przyrumienić. Po wyjęciu tosty posmarować masłem czosnkowym.
    8. Zupę przelać do talerzy i posypać posiekanym koperkiem, podawać z grzankami czosnkowymi.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)