Chłodnik szczawiowy z ziemniakami

    Chłodnik szczawiowy z ziemniakami

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lato dopiero przed nami, ale na dobre przepisy nigdy nie jest za wcześnie. Proponuję przetestować ten przepis - zupa szczawiowa na zimno, podawana z gorącymi ziemniakami.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 25-30 dkg szczawiu
    • 1 l. wody
    • 2 jajka
    • 250 ml śmietany 12%
    • sól do smaku
    • 4 średnie ziemniaki
    • 30 dkg boczku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Umyty i oczyszczony szczaw pokroić w cienkie paski, ugotować w litrze wody. Ostudzić.
    2. Jajka ugotować, wystudzić. Same żółtka utrzeć na gładką masę ze śmietaną i doprawić solą do smaku.
    3. Roztartą masę dodać do ugotowanego szczawiu, dokładnie połączyć i wystudzić w chłodnym miejscu.
    4. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek pokroić w kostkę i smażyć aż do wytopienia się tłuszczu i powstania skwarek.
    5. Schłodzoną zupę podawać z kleksem śmietany i podanymi na osobnym talerzu gorącymi ziemniakami polanymi skwarkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis