Zupa szpinakowa

    Zupa szpinakowa

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Dla wielbicieli szpinaku lekko kremowa zupa z dodatkiem serka topionego i grzanek z żółtym serem pieczonych w piekarniku.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 mała marchewka
    • 1/2 korzenia pietruszki
    • kawałek selera (kostka 2 cm x 5 cm)
    • biała część pora
    • 2 l. bulionu warzywnego
    • 500 g liści świeżego szpinaku (może być mrożony)
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 kremowy serek topiony
    • 6 kromek pieczywa tostowego
    • masło do posmarowania tostów
    • 100 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Marchewkę, pietruszkę i selera umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w cienkie plasterki.
    2. Do gotującego się bulion warzywnego dodać starte warzywa, po 5 minutach gotowania dodać oczyszczone i umyte liście szpinaku.
    3. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
    4. Do osobnego rondelka odlać szklankę zupy i dodać serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Po rozpuszczeniu przelać do zupy i gotować na małym ogniu przez max. 5 minut.
    5. Chleb tostowy posmarować cienko masłem i posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 5-10 minut aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.
    6. Zupę przelać do głębokich talerzy i podawać z grzankami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis