Zupa selerowa

    Zupa selerowa

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Łagodna zupa selerowa z ziemniakami na bazie mleka i bulionu drobiowego. Danie z kuchni prowansalskiej.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 średnich ziemniaków
    • 1 duży seler
    • 1 biała cebula
    • 1 średni por
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 l bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 listek laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 250 ml mleka 3,2%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Seler i ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę o średnicy około 1 cm.
    2. Cebulę obrać i drobno pokroić, białą część umytego pora posiekać w cienkie talarki.
    3. Wszystkie posiekane warzywa przełożyć do wysokiego rondla i smażyć na oliwie około 10 minut.
    4. Podsmażone warzywa zalać ciepłym bulionem drobiowym, dodać przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie; gotować około 15 minut.
    5. Na końcu zupę zabielić szklanką mleka i doprowadzić do wrzenia.
    6. Zupę przelać do talerzy i posypać umytą i posiekaną natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis