Naleśniki z nutką wanilii

    Naleśniki z nutką wanilii

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pomysł na szybkie, słodkie danie :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto naleśnikowe
    • 500 ml (2 szklanki) mleka 3,2%
    • 200 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • łyżka oleju
    • olej do smażenia
    • Nadzienie
    • 250 g białego sera półtłustego
    • 4 łyżki śmietany
    • 2 łyżki cukru
    • 1 małe opakowanie cukru waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

      Naleśniki:

    1. Wszystkie składniki wsypujemy/ wlewamy do miski po czym miksujemy, aby nie było grudek. Smażymy na łyżce dobrze rozgrzanego oleju na patelni. Ciasto na patelnię nakładamy małą chochlą, po czym ruchem ręki trzymając za rączkę patelni rozprowadzamy na cały spód (dla tych co 1 raz smażą naleśniki) tak, aby powstał okrągły naleśnik. Obsmażamy z obu stron. Naleśnika przekręcamy płaską drewnianą łopatką. Należy pamiętać, że patelnia musi być ciągle natłuszczona tak więc co 2, 3 naleśniki należy dolać odrobinę oleju.
    2. Nadzienie:

    3. Wszystkie składniki mieszamy widelcem dokładnie w miseczce. Nadzieniem smarujemy ciepłe naleśniki, po czym zwijamy je w ruloniki, zgodnie z powyższym zdjęciem.

    rada

    Dodatkowo naleśniki możemy polać śmietaną, czekoladą lub syropem, jak kto lubi.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    The Perfect Lady

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis