Urodzinowy tort Zygzak Mc Queen

    Urodzinowy tort Zygzak Mc Queen

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Świetny na urodziny dla chłopczyka. Trzeba najpierw upiec 3 biszkopty, przygotować krem maślany i budyniowy, a później masę plastyczną, którą wykonamy dekoracje.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort 20-23 cm

    • Krem maślany
    • 2 jajka
    • 4 łyżeczki cukru
    • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
    • 250 g margaryny lub masła
    • Krem budyniowy
    • 2 osłodzone budynie gotowane
    • 3/4 l mleka
    • 200 g masła
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • Lukier plastyczny - Wystarczy na tort o srednicy 20-23 cm
    • 70 ml zimnej wody
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 100 g glukozy w proszku
    • 2 łyżeczki masła
    • 800 g cukru-pudru, plus do podsypywania
    • Barwniki spożywcze: żółty,czerwony, czarny i niebieski
    • Dodatkowo
    • Biszkopt podzielony na 3 części
    • Mała paczka podłużnych biszkoptów
    • Kawałek wafla tortowego
    • 4 brązowe m&m's

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

      Krem maślany

    1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać w misce postawionej na garnuszku z gotującą się wodą. Ubijać na małym ogniu do czasu, gdy cukier się rozpuści a masa będzie gęsta i puszysta. Masło utrzeć w oddzielnej misce. Gdy masło jest już dobrze utarte, należy dalej ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę jajeczną, aż do powstania gładkiej masy.
    2. Krem budyniowy

    3. Ugotować budyń w 3/4 l mleka i odstawić do wystygnięcia. Masło zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym do powstania białej masy. Stopniowo dodawać zimny budyń, jednocześnie miksując. Gdy pojawią się grudki można dodać łyżeczkę mleka. Krem gotowy!
    4. Lukier plastyczny

    5. Do garnuszka wlewamy wodę, rozpuszczamy w niej żelatynę. Dodajemy glukozę i dokładnie mieszamy. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż żelatyna się dobrze rozpuści. Nie dopuszczając do gotowania dodajemy masło, mieszamy i znów czekamy, aż mieszanka będzie miała jednolitą konsystencje. Odstawiamy do przestygnięcia. Miksturę wlewamy do miski i powoli dodajemy cukier puder dokładnie mieszając, aż powstanie konsystencja łatwa do modelowania, podobna do plasteliny. Połowa sukcesu już za nami.
    6. Wykonanie tortu

    7. Biszkopt przekładamy kremem budyniowym. Gdy skończymy, wierzch i boki smarujemy dokładnie kremem maślanym. Zostawiamy 5 łyżek kremu na później.
    8. Z lukru oddzielamy 1/6 na elementy zygzaka. Stolnicę i wałek smarujemy olejem. Resztę lukru ugniatamy z odrobiną wybranego barwnika, rozwałkowujemy wałkiem. Delikatnie nakładamy dłońmi na ciasto. Dopasowujemy położoną warstwę lukru do tortu, na bokach w niektórych miejscach może przydać się rozciągnięcie lub przycięcie lukru przy spodzie.
    9. Bierzemy się za Zygzaka McQueen'a. Z podłużnych biszkoptów formujemy samochód jak na zdjęciu. Spód auta robimy z prostokątnego kawałka wafla, aby dziecko mogło łatwo zdjąć samochód z tortu.
    10. Wierzch i przestrzeń między biszkoptami smarujemy dokładnie kremem maślanym. Z wyjątkiem spodu wafla.
    11. Pozostały lukier plastyczny dzielimy na części. Oddzielamy 2 kulki wielkości orzecha laskowego (czarna i niebieska - na oczy), 2 kulki wielkości orzecha włoskiego (biały i żółty - na szyby i wzorki), resztę zostawiamy na karoserię (czerwony).
    12. Lukier na karoserię rozwałkowujemy i kładziemy na samochód, po czym dopasowujemy równomiernie. Barwimy i formujemy pozostałe elementy po czym ostrożnie przyklejamy. Jako koła dobrze posłużą nam m&m'sy. Gotowego Zygzaka kładziemy na torcie.

    Rady

    Barwniki spożywcze można kupić na allegro albo w sklepach internetowych za ok. 1 zł za sztukę. Mój tort jest o tyle nieudolny, że po raz pierwszy robiłam coś z lukru, trochę jak dziecko we mgle. :) Jeśli macie więcej czasu, na pewno wam uda się lepiej.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    The Perfect Lady

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis