Miodownik wielowarstwowy

    Miodownik wielowarstwowy

    3polubienia
    9godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Do tego ciasta potrzeba wiele cierpliwości, ale warto. Robi się je z 10-13 cieniutkich warstw i kremu z mlekiem skondensowanym, miodem i śmietaną.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 2 jajka
    • 150 g brązowego cukru
    • 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
    • 80 g masła
    • 2 łyżeczki sody
    • 3-3,5 szklanki mąki
    • Krem
    • 400 g śmietany
    • 1 puszka mleka skondensowanego (ugotowanego na kajmak)
    • 100 g śmietany
    • 2 łyżki miodu
    • 11 g żelatyny
    • 50 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Ubić jajka z cukrem, dodać miód, masło i sodę. Umieścić w kąpieli wodnej. Podgrzewać ciągle mieszając. Gotować przez około 5-7 minut, nie przestając mieszać.
    2. Masa zwiększy objętość ok. dwukrotnie.
    3. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę. Wszystko dobrze wyrobić.
    4. Przykryć i odstawić, aby ciasto odpoczęło i zrobiło się bardziej elastyczne.
    5. Podzielić ciasto na 10-13 części.
    6. Każdy kawałek rozwałkować na cienkie koło, a następnie przyłożyć duży talerz i odkroić nadmiar ciasta. Wszystkie koła muszą mieć jednakową średnicę. Ułożyć jedno koło na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem.
    7. Piec placki po kolei w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 5 minut. (Upiec też odkrojone fragmenty ciasta.) Ostudzić.
    8. W międzyczasie przygotować krem. Ubić śmietanę z mlekiem skondensowanym, dodać miód.
    9. Odłożyć trochę masy, bo będzie potrzebna do dekoracji wierzchu ciasta.
    10. Rozpuścić żelatynę w ciepłym mleku (50 ml). Kiedy napęcznieje umieścić na kuchence i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści (ale nie zagotować!).
    11. Dodaj żelatynę do odłożonej części masy śmietanowej, dobrze wymieszać.
    12. Przekładać placki masą śmietanową bez żelatyny, a na wierzchu rozsmarować krem z żelatyną.
    13. Odkrojone, upieczone brzegi ciasta pokruszyć i posypać tym placek po wierzchu.
    14. Odstawić na noc aby ciasto dobrze przesiąknęło kremem.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis