Klopsiki wołowe „jeżozwierze”
1 / 1 Zdjęcie:  Traci's Kitchen
Następne

Klopsiki wołowe „jeżozwierze”

Świetne danie do zamrożenia. U nas w domu zamrażamy je z ziemniakami i kukurydzą, aby mieć zawsze gotowy ekspresowy obiad domowej roboty.

Tara

Składniki

ilość porcji: 5 

  • 455 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 90 g (1/2 szklanki) ryżu
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki soli selerowej
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 425 g konserwowego sosu pomidorowego
  • 235 ml (1 szklanka) wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. W dużej misce wymieszać razem mieloną wołowinę, ryż, 1/2 szklanki wody i cebulę. Doprawić solą, czosnkiem w proszku, solą selerową i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować kule o średnicy 4 cm.
  2. Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej patelni na średnim ogniu zrumienić klopsiki, osączyć z tłuszczu.
  3. Do naczynia do pieczenia wielkości 18x28 cm wlać sos pomidorowy i 1 szklankę wody. Włożyć do sosu zrumienione klopsiki i zamieszać w sosie, by się nim pokryły.
  4. Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, a następnie odkryć i gotować przez kolejne 15 minut.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie