Klopsiki wołowe „jeżozwierze”

    (489)
    1 godz. 30 min

    Świetne danie do zamrożenia. U nas w domu zamrażamy je z ziemniakami i kukurydzą, aby mieć zawsze gotowy ekspresowy obiad domowej roboty.


    Zrobione przez 462 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 455 g chudego mielonego mięsa wołowego
    • 90 g (1/2 szklanki) ryżu
    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki soli selerowej
    • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 425 g konserwowego sosu pomidorowego
    • 235 ml (1 szklanka) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużej misce wymieszać razem mieloną wołowinę, ryż, 1/2 szklanki wody i cebulę. Doprawić solą, czosnkiem w proszku, solą selerową i pieprzem. Dobrze wymieszać. Uformować kule o średnicy 4 cm.
    2. Nagrzać piekarnik do 175°C. W dużej patelni na średnim ogniu zrumienić klopsiki, osączyć z tłuszczu.
    3. Do naczynia do pieczenia wielkości 18x28 cm wlać sos pomidorowy i 1 szklankę wody. Włożyć do sosu zrumienione klopsiki i zamieszać w sosie, by się nim pokryły.
    4. Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez 45 minut, a następnie odkryć i gotować przez kolejne 15 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (489)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie

    Podobne kategorie