Ciasto z pianką i galaretką

    Ciasto z pianką i galaretką

    2polubienia
    7godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszne ciasto albo deser na spodzie z gotowego ciasta francuskiego, w środku różowa pianka, a na wierzchu galaretka z owocami. Wygląda pięknie i pysznie smakuje. Można użyć świeżych albo mrożonych owoców.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 arkusz ciasta francuskiego
    • 400 g owoców (wiśnie, truskawki, maliny, jagody itp.)
    • 75 g cukru
    • 10 g żelatyny (ok. 4 łyżeczki)
    • 125 m wody
    • 250 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (ok. 35%)
    • 200 ml soku z czerwonych owoców
    • 1 łyżeczka cukru
    • 8 g żelatyny (2,5 łyżeczki)
    • listki mięty do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +6godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 7godz. 

    1. Rozwałkować cienko ciasto francuskie, włożyć do blaszki i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez 15 minut.
    2. Wiśnie wydrylować. Owoce umyć i zmiksować z cukrem. Maliny przetrzeć przez sito, aby nie było pestek.
    3. 10 g żelatyny zamoczyć w niewielkiej ilości wody. Do puree z owoców dodać 125 ml wody i podgrzać. Gdy będzie ciepłe, zdjąć z ognia i dodać rozmiękczoną żelatynę. Dobrze wymieszać.
    4. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z musem owocowym z żelatyną.
    5. Wylać tę masę na ostudzone ciasto w blaszce i wstawić na 3 godziny do lodówki.
    6. 8 g żelatyny zamoczyć w 3 łyżkach wody. 100 ml soku owocowego podgrzać, dodając 1 łyżeczkę cukru. Do podgrzanego soku dodać namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Połączyć z resztą soku. Odstawić aby ostygło. Gdy już zacznie tężeć i nie będzie bardzo ciepłe, wylać na mus w blaszce. Galaretka powinna mieć tylko kilka milimetrów grubości, więc być może nie będzie trzeba zużyć całej galaretki.
    7. Do galaretki na cieście wrzucić owoce, tworząc dekorację. Wstawić ciasto do lodówki na 3 godziny.
    8. Odkroić ciasto ostrym nożem od brzegów blaszki. Delikatnie odczepić brzeg blaszki. Ciasto udekorować listkami mięty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis