Cytrynowa babka szyfonowa

    Cytrynowa babka szyfonowa

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Delikatna jak puch, wilgotna babka o cytrynowym smaku.

    Hertfordshire, England, Wielka Brytania

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 280 g mąki tortowej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 375 g cukru kryształu
    • 125 ml oleju canola albo słonecznikowego
    • 3-4 cytryny, starta z nich skórka i wyciśnięty sok, dokładnie 125 ml
    • 6 jajek, żółtka i białka osobno
    • 1/2 łyżeczki winianu potasu
    • 60 ml zimnej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Przygotowujemy formę. Natłuszczamy boki od wewnątrz masłem. Wysypujemy lekko kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik do 165 stopni Celsjusza.
    2. Przygotowujemy ciasto. Nad pierwszą misą przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na bok.
    3. Do drugiej misy wlewamy olej i sok z cytryny, dodajemy skórkę startą z cytryn i żółtka. Mieszamy energicznie składniki i odstawiamy na bok.
    4. Do misy miksera wrzucamy białka. Miksujemy na średniej prędkości i dodajemy winian potasu. Miksujemy kilka minut aż utworzy się sztywna piana.
    5. Ciasto łączymy z przesianą mąką wolnymi ruchami. Następnie łączymy całość z ubitymi na pianę białkami.
    6. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 50-55 minut.
    7. Ciasto po sprawdzeniu metodą tzw. suchego patyczka powinno nie zostawiać surowych grudek na patyczku. Jeżeli zostawia, wierzch nakrywamy kawałkiem folii aluminiowej pieczemy kilka minut dłużej. Babkę studzimy w formie. Następnie wyjmujemy ją ostrożnie i wykładamy na paterę lub ozdobny talerz.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    BAYADERKA blog kulinarny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    0

    O mamma mia! Jakie to szybkie, proste i pycha! Wrąbałem na raz połowę, a bęben rośnie! O mamma mia! Che cosa è una rapida, semplice e gustosissima! Ho mangiato metà alla volta, e il tamburo sta crescendo! - 29 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis