Babka bezglutenowa

    Babka bezglutenowa

    9polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 12 osób

    Pyszna babka o słonecznym kolorze. Bardzo delikatna i puszysta.

    Hertfordshire, England, Wielka Brytania

    Składniki
    ilość sztuk: 1 babka

    • 6 jajek
    • 180 g cukru
    • 150 g mąki ryżowej lub ewentualnie ziemniaczanej
    • 110 g mąki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • skórka starta z 4 mandarynek
    • 35 ml soku ze świeżo wyciśniętej mandarynki
    • 1/2 łyżki wody pomarańczowej
    • łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 60 ml oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na najwyższych obrotach aż utworzy się piana. Powoli dodajemy cukier. Miksujemy aż jajka znacznie zwiększą objętość i nabiorą jasnego koloru.
    2. Mąki przesiewamy dokładnie z solą i proszkiem do pieczenia.
    3. Do dobrze ubitych jajek dodajemy skórkę z mandarynek i bardzo powoli wlewamy sok. Mieszamy za pomocą szpatułki, nie miksera.
    4. Powoli wsypujemy mąki. Mieszamy widelcem tylko do połączenia. Dodajemy ekstrakt.
    5. Wlewamy olej wolnym strumieniem i mieszamy za pomocą widelca.
    6. Formę z kominem natłuszczamy masłem. Do formy wlewamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę z babką wstawiamy na środkowy poziom do piekarnika i pieczemy 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
    7. Po upieczeniu ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w formie. Po czym wykładamy na talerz. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

    rada

    1. Jajka i inne składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej na minimum 2 h przed pieczeniem 2. Mąki przesiewamy z proszkiem i solą bardzo dokładnie i wsypujemy do idealnie ubitych jaj bardzo powoli. 3. Jajka ubijamy długo tak aby co najmniej podwoiły objętość. Ja miksowałam je około 6 minut na najwyższych obrotach miksera. 4. Do pieczenia używamy koniecznie formy z kominem 5. Babkę, ze wględu na jej delikatność, kroimy dopiero kilka godzin po ostudzeniu

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    BAYADERKA blog kulinarny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Bardzo delikatne ciasto o umiarkowanym smaku mandarynki. Jednak dla mnie ok, bo jestem "dziwnym "alergikiem i prawie nic slodkiego nie moge jesc (kakao,likiery,drozdze itp) tylko musze uwazac zeby nie za duzo zjesc.Nie nadwagi nie mam ale za to wyskakuja pryszcze Dlatego musze uwazac na to co i ile jem.Na lukier cytrynowy dalem zmielone migdaly. Fajna Babka, szkoda ze w England. - 21 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis