Sernik lwowski

    Sernik lwowski

    5polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszny sernik z polewą czekoladową. To mój stary, ukraiński przepis. Najlepiej użyć tłustego twarogu i dobrze go zmielić, wtedy sernik będzie bardziej puszysty.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g tłustego twarogu (zmielonego)
    • 100 g miękkiego masła
    • 4 łyżki kaszy manny
    • 1/2 szklanki rodzynek
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • skórka z 1 cytryny
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • szczypta soli
    • Polewa
    • 100 g czekolady
    • 2 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Ser przemielić 3 razy lub przetrzeć przez sito. Zmiksować ser z miękkim masłem. Dodać kaszę mannę, rodzynki, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wymieszać i odstawić.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    4. Mieszając, stopniowo dodawać do sera żółtka, a następnie białka - mieszać bardzo delikatnie, żeby masa nie opadła za bardzo. Mieszać łyżką ruchami z góry na dół.
    5. Przelać ciasto do keksówki lub innej niedużej prostokątnej blaszki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez około godzinę. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w blaszce, a następnie odwrócić blaszkę od góry nogami i wyjąć ciasto.
    6. Czekoladę stopić, dodać śmietanę i polać ostudzony sernik.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Agnese
    autor:
    3

    Polewe czekoladowa zrobilam wedlug wlasnego przepisu i posypalam wiorkami kokosowymi ktore uwielbiam. - 06 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis