Ciasto z kaszy gryczanej i twarogu

    Ciasto z kaszy gryczanej i twarogu

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Słodka zapiekanka z kaszy gryczanej i białego sera. To stary rosyjski przepis, dzięki któremu wykorzystasz resztki kaszy i przygotujesz tani i zdrowy deser. Można ją też jeść na kolację albo zabrać do pracy jako pożywny lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
    • 350 g półtłustego twarogu
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki soli (jeśli kasza nie była solona w gotowaniu)
    • masło do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wysmarować masłem prostokątne naczynie żaroodporne. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Wymieszać kaszę z serem i cukrem. Odstawić na chwilę.
    3. Oddzielić żółtka od białek. Miksować żółtka aż powstanie jasna piana, a następnie dodać do nich kaszę z serem.
    4. Ubić białka ze szczyptą soli ale nie na całkiem sztywno. Pianka musi być miękka, ale nie tworzyć czubków kiedy będziecie wyciągać trzepaczkę.
    5. Rozłożyć masę równomiernie na dnie naczynia i wyrównać wierzch.
    6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis