Zupa - krupnik

    Zupa - krupnik

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupa bardzo pożywna i nie wymagająca żadnych szczególnych umiejętności, a bardzo smaczna. Zwykle, kiedy gotujemy rosół, to następnego dnia robimy z pozostałego pomidorową. A można krupnik.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • kilka suszonych grzybów
    • 1-1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
    • 50-70 g kaszy jęczmiennej perłowej
    • 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 4 łyżki włoszczyzny (może być z mrożonek) pokrojonej w kostkę lub słupki
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • sól i pieprz do smaku
    • ząbek czosnku
    • posiekana zielona pietruszka do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Grzyby pokruszyć lub namoczyć i posiekać.
    2. Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia.
    3. Wszystkie składniki wrzucić do gotującego się rosołu i gotować, aż kasza będzie miękka. Jeśli zdarzy się, że zupa będzie za gęsta - należy dolać wywaru lub wodę. Podajemy zupę posypaną zieloną pietruszką.

    Rada:

    Zupę można wzbogacić dodając gotowane mięso lub wędzonkę. Zamiast kaszę perłową można też użyć kaszę pęczak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis