Sycylijska zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami

    Sycylijska zupa pomidorowa z grillowanymi warzywami

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedna z moich ulubionych zup, pikantna pomidorowa z dużymi kawałkami grillowanych warzyw, podawana z grzankami. Można posypać parmezanem.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bakłażan
    • 1/2 papryki żółtej
    • 1/2 papryki pomarańczowej
    • 2 małe cukinie pokrojone w ok. 1-cm plastry
    • 2 małe czerwone cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki
    • Marynata
    • 4 łyżki oliwy
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • Dodatkowo
    • 2 puszki pokrojonych pomidorów lub 1 kg świeżych aromatycznych pomidorów
    • 1,5-2,0 litry wywaru warzywnego
    • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • Przyprawy
    • sól morska
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka sosu tabasco
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka mieszaniny ziół prowansalskich
    • Grzanki
    • 2 łyżki oliwy
    • 4 kromki chleba tostowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Bakłażana umyć, pokroić w grube plastry, ułożyć na sitku i posypać 1 łyżką soli. Odstawić na 15 minut, a następnie spłukać sól. Plastry bakłażana przeciąć na połówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w plasterki (2 cm x 4 cm).
    4. Przygotować marynatę mieszając 4 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i posiekane ząbki czosnku.
    5. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce, polać marynatą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
    6. Do garnka wlać pomidory z puszki (jeśli używacie świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę) i bulion, podgrzać.
    7. Zupę pomidorową doprawić: koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką w proszku i odrobiną sosu tabasco.
    8. Do gotującej się zupy wrzucić lekko zgrillowane warzywa i gotować na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać suszoną bazylię, oregano i zioła prowansalskie.
    9. W czasie gotowania się zupy przygotować grzanki: kromki chleba tostowego pokroić w kostkę o średnicy 0,5 cm, polać pozostałą oliwą z oliwek i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.
    10. Zupę przelać do talerzy i posypać grzankami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis