Najlepsza pieczarkowa

    Najlepsza pieczarkowa

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosta, szybka, bardzo smaczna. Smakuje najlepiej z makaronem typu łazanki, jak również z chrupiącymi grzankami opiekanymi na masełku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 cebuli
    • 1 marchewka
    • garść suszonych grzybów lub kostka rosołowa grzybowa
    • 300 g świeżych pieczarek
    • sól
    • chrzan tarty ze słoiczka
    • ok 60 ml słodkiej śmietanki 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Do garnka wlewamy ok 2,5 l wody, stawiamy na ogień.
    2. Cebulę opiekamy nad palnikiem gazowym (tak jak do rosołu).
    3. Obraną marchew i cebulę wrzucamy do garnka z grzejącą się już wodą, jeśli używamy suszonych grzybów, również w tym momencie dodajemy je do zupy.
    4. Kroimy pieczarki w plastry, kostkę czy jak tam nam wygodniej i wrzucamy do garnka z cebulą i marchwią, dodajemy ok 1/2 łyżeczki soli i łyżkę chrzanu.
    5. Gotujemy wszystko ok 30-40 minut na małym ogniu.
    6. Wyciągamy z wywaru cebulę, marchew według uznania, można zostawić, lub odrzucić. Jeśli używamy kostki rosołowej o smaku grzybowym, rozpuszczamy ją teraz w zupie, ważne jest, aby nie gotować zupy za długo po dodaniu kostki, bo straci ona swój smak i aromat.
    7. Do osobnego kubka wlewamy śmietankę, i dolewamy do niej powoli gorącą zupę, po czym całość wlewamy z powrotem do garnka.
    8. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem.
    9. Doprawiamy solą i chrzanem do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis