Klasyczny grecki szpinak

    Klasyczny grecki szpinak

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 96 osób

    Jest to klasyczny smaczny grecki przepis na szpinak. Łatwy i szybki do zrobienia oraz ... do zjedzenia! Podawać ze świeżym sokiem z cytryny i słynnym greckim serem feta.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 235 ml (1 szklanka) oliwy z oliwek
    • 2 posiekane cebule
    • 280 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 2 duże pomidory grubo posiekane
    • 700 ml (3 szklanki) wody
    • 1 ząbek rozdrobnionego czosnku
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 kostka bulionu wołowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 90 g (1/2 szklanki) surowego długoziarnistego ryżu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Zagrzać oliwę w średniej wielkości garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i gotować do miękkości. Dodać szpinak, następnie pomidory. Dusić warzywa około 5 minut.
    2. W osobnym rondelku zagotować 2 szklanki wody, wrzucić do niej czosnek, koncentrat pomidorowy, kostkę bulionową, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ilość wody zmniejszy się o połowę.
    3. Zawartość rondelka z wodą wlać do szpinaku i wsypać ryż. Wszystko zagotować, a następnie zmniejszyć temperature i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ryż zrobi się miękki i puszysty.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis