Szybki biszkopt z kremem

    (15)

    Ekspresowe ciasto z kremem z bitej śmietany. Prosty biszkopt z prostych składników. Najlepiej żeby jajka, mąka i cukier miały temperaturę pokojową (wyjmij je wcześniej z lodówki), a śmietana musi być mocno schłodzona.


    Zrobione przez 8 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • Krem
    • 400 g śmietany do ubijania
    • 1 szklanka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170-180 stopni C.
    2. Ubić jajka z cukrem na gęstą pianę. Powoli dodać 1 szklankę mąki, delikatnie mieszając, aby piana z jajek za bardzo nie opadła.
    3. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut. Można też piec 3 osobne biszkopty w 3 blaszkach - wtedy czas pieczenia będzie krótszy - jakieś 15 minut.
    4. Gdy ciasto całkiem ostygnie, przekroić je na dwa blaty.
    5. Przygotować krem: ubić śmietanę z cukrem. Posmarować kremem ciasto i złożyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (15)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis