Miodownik z rodzynkami

    Miodownik z rodzynkami

    1polubienie
    7godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pyszne ciasto miodowe, z rodzynkami i orzechami, przekładane kremem. Może służyć też jako tort. Z wierzchu można po prostu posypać kakao, albo udekorować orzechami.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka rodzynek
    • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki płynnego miodu
    • 1 szklanka mąki
    • 1 płaska łyżeczka sody
    • Krem
    • 2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
    • 1 szklanka cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 opakowanie śmietanfixu
    • 50 g startej czekolady i orzechy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +6godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 7godz.10min. 

    1. Ubić jajka z cukrem. Dodać rodzynki, orzechy, miód, mąkę i sodę. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
    2. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Podzielić ciasto na 3 części. Wlać do 3 foremek wysmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką. Piec ciasto na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
    3. Zmiksować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanfix i zmiksować. Jeśli krem będzie zbyt słodki - dodać trochę soku z cytryny.
    4. Ostudzone ciasta przełożyć kremem i ułożyć jedno na drugim. Udekorować startą czekoladą i orzechami (można też posmarować kremem i udekorować boki ciasta).

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis