Zielone placki ze szpinakiem

    Długo eksperymentowałam ze szpinakiem, celem było ugotowanie takiego dania, którym nie wzgardzi nawet mój mąż, zdeklarowany mięsożerca. Metodą prób i błędów udało się :)


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 4 placki

    • 100 g mrożonego szpinaku
    • 40 g chudego twarogu
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 ząbek czosnku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Szpinak wrzucamy do rondelka, podlewamy 2-3 łyżkami wody, przykrywamy i rozmrażamy na małym ogniu.
    2. Do letniego szpinaku dodajemy pokruszony twaróg, jajko, mąkę, sól i rozgnieciony czosnek, dokładnie mieszamy aby twaróg był jak najlepiej rozdrobniony.
    3. Na małej patelni rozgrzewamy mocno olej i smażymy placuszki, ja robię jeden placek z łyżki masy.
    4. Po ściągnięciu z patelni od razu odsączamy olej papierowymi ręcznikami.

    Rada

    Składniki na ok 4 placki. Danie niskokaloryczne (ok. 136 kcal/100 g)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis