Tort makowy

    Tort makowy

    Zapisz do ulubionych
    2dni1godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Tort makowy z kremem z mleka skondensowanego. Trzeba zacząć go przygotowywać dwa dni wcześniej, bo ciasto musi przez noc poleżeć w lodówce przed upieczeniem, a później też dobrze go odstawić na noc, gdy już będzie przełożony kremem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 1 szklanka maku
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • Krem
    • 200 g miękkiego masła
    • 1 puszka mleka skondensowanego
    • 4 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2dni chłodzenie  ›  Gotowe w: 2dni1godz.10min. 

    1. Zmiksować 4 jajka na puszysta masę, dodać szklankę maku, dobrze wymieszać i ostawić na noc do lodówki.
    2. Na drugi dzień rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Do jajek z makiem dodać jogurt, cukier, mąkę i sodę. Wymieszać. Wlać do 3 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut. Ciasto będzie gotowe gdy wetknięty w nie patyczek wyjdzie czysty.
    4. Przygotować krem: miękkie masło wymieszać z kakao widelcem. Dodać mleko skondensowane i zmiksować, aż masa będzie jednolita.
    5. Upieczone i przestudzone ciasta ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, a następnie posmarować kremem. Wierzch ciasta udekorować według upodobania. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis