Jajka faszerowane pieczarkami i zieloną pietruszką

    Jajka faszerowane pieczarkami i zieloną pietruszką

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Jajka podane inaczej niż z majonezem, idealne na Wielkanoc lub zwykłą kolację z rodziną lub znajomymi.

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 5 jaj
    • 6 dużych pieczarek
    • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    • pęczek zielonej pietruszki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jajka gotujemy na twardo.
    2. Pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę i dusimy na tłuszczu pod przykryciem ok. 10 minut.
    3. Natkę pietruszki szatkujemy, zostawiając kilka listków do ozdoby.
    4. Jajka po ugotowaniu obieramy i przekrawamy wzdłuż.
    5. Delikatnie wyciągamy żółtka i widelcem mieszamy je z pieczarkami i pietruszką. Można dodać tłuszcz z pieczarek jeśli masa będzie się kruszyć.
    6. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
    7. Łyżeczką nakładamy farsz na białka tak by były zakryte i ozdabiamy pozostałą natką.

    rada

    Jeśli ktoś lubi, można dodać do farszu łyżeczkę majonezu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis