Oryginalna włoska carbonara

    Oryginalna włoska carbonara

    7polubień
    12min.


    Zrobione przez 73 osoby

    To oryginalny przepis na prawdziwe włoskie spaghetti carbonara - bez śmietany, bez cebuli, pieczarek, kurczaka, czy innych dodatków, których w tradycyjnym przepisie nie ma.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 360 g makaronu spaghetti
    • 200 g guanciale (podgardla wieprzowego), pancetty lub boczku
    • 2 całe jajka + 1 żółtko
    • 80 g startego parmezanu lub pecorino
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. W dużym garnku zagotować co najmniej 4 litry wody (na każde dodatkowe 100 g makaronu trzeba dodać po 1 litrze wody). Gdy woda zacznie wrzeć dodać 2 płaskie łyżeczki deserowe soli gruboziarnistej.
    2. Po minucie od dodania soli wrzucić do wody makaron. NIE łamać makaronu! Jeśli nie mieści się w garnku cały należy włożyć cały pęczek pionowo do wody, a następnie puścić. Makaron rozsypie się równo wkoło i w miarę, jak będzie mięknąć, wpadnie do wody i ugotuje się równomiernie.
    3. Gdy makaron będzie już prawie al dente (czas gotowania należy sprawdzić na opakowaniu), rozgrzać teflonową patelnię i podsmażyć na niej podgardle lub pancettę - smażyć tylko przez kilka minut.
    4. Odcedzić makaron i dodać do patelni z podgardlem. Smażyć, dodając odrobinę oliwy. Makaron na patelni jeszcze się "dogotuje" dlatego ważne jest, aby go za mocno nie ugotować w garnku.
    5. W dużej misce roztrzepać dwa całe jajka i jedno żółtko, dodając szczyptę soli i starty ser.
    6. Makaron z podgardlem wrzucić do miski z jajkami i szybko przemieszać.
    7. Doprawić do smaku solą i pieprzem i podawać.

    Rada:

    Carbonarę można przygotować na wiele sposobów, ale najważniejsze jest, aby jajek nie dodawać na patelnię. Wtedy się zetną i będziecie mieć jajecznicę z makaronem! Jajka lekko się zetną przy kontakcie z gorącym makaronem - więc bez obaw!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    9

    Brawo. Pierwszy raz w Polsce spotykam się z prawdziwym przepisem na Carbonarę, aczkolwiek ja osobiście preferuję używanie samych żółtek. - 28 sty 2015

    autor:
    1

    Świetny przepis i tylko jedna uwaga to MOŻE UZALEŻNIĆ - 13 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis