Kiszona kapusta z colą

    Kiszona kapusta z colą

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 100 osób

    Kiszona kapusta, która doskonale nadaje się do dań z wieprzowiny i kiełbasy, można też jeść ją samą. Za każdym razem, gdy jakiś przepis wymaga kiszonej kapusty, właśnie takiej używam.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła
    • 2 średnie cebule
    • 900 g kiszonej kapusty
    • 1 puszka (350 ml) gazowanego napoju o smaku coli
    • 1/2 szklanki (120 ml) wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Roztopić masło w dużej patelni lub w emaliowanym żeliwnym garnku na średnim ogniu i zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę, wlać colę i wymieszać.
    2. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę, dolewając od 1/2 do 1 szklanki wody, jeśli potrzeba, aby zapobiec przywieraniu. Zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień na średni na co najmniej 15 minut, aż większość płynu wyparuje, a kapusta stanie się błyszcząca.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis