Nie wiesz jak ugotować ryż do sushi? To proste. Trzeba tylko użyć specjalnej techniki. Ja dodaję też wodorost kelp albo nori, który dodaje ciekawego smaku.
P
PUMPKINBIRD
Zrobione przez 184 osoby
Składniki
ilość porcji: 4
4 łyżki octu ryżowego
4 łyżki cukru
1 i 1/4 łyżeczki soli
450 g japońskiego ryżu do sushi
1 kawałek suszonego wodorostu kelp
700 ml wody
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta. W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.
Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.
Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką. Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.