Ryż do sushi

    (200)

    Nie wiesz jak ugotować ryż do sushi? To proste. Trzeba tylko użyć specjalnej techniki. Ja dodaję też wodorost kelp albo nori, który dodaje ciekawego smaku.


    Zrobione przez 184 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki octu ryżowego
    • 4 łyżki cukru
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli
    • 450 g japońskiego ryżu do sushi
    • 1 kawałek suszonego wodorostu kelp
    • 700 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.
    2. Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta. W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.
    3. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    4. Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.
    5. Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką. Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jak ugotować ryż do sushi
    Jak ugotować ryż do sushi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (200)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis