Ryż do sushi

    Ryż do sushi

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 182 osoby

    Nie wiesz jak ugotować ryż do sushi? To proste. Trzeba tylko użyć specjalnej techniki. Ja dodaję też wodorost kelp albo nori, który dodaje ciekawego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki octu ryżowego
    • 4 łyżki cukru
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli
    • 450 g japońskiego ryżu do sushi
    • 1 kawałek suszonego wodorostu kelp
    • 700 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać ocet ryżowy z cukrem i solą.
    2. Ryż włożyć do dużego garnka, nalać zimnej wody i dobrze przemieszać. Wylać mętną wodę, powtórzyć czynność 3-4 razy aż woda będzie czysta. W ten sposób usuwamy nadmiar skrobi. Dobrze odcedzić ryż, włożyć do garnka, dodać kelp i 700 ml wody.
    3. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
    4. Po tym czasie odstawić na 5 minut i dopiero wtedy odkryć.
    5. Wyłożyć ryż na dużą tacę lub blachę, kelp wyrzucić. Polać ryż mieszaniną z octem i dobrze wymieszać szpatułką. Rozłożyć równomiernie na blaszce aby ostygł do temperatury pokojowej, a następnie zużyć do sushi.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ryż do sushi
    Ryż do sushi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis