Japoński omlet tamagoyaki

    Japoński omlet tamagoyaki

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Oryginalny japoński przepis na omlet tamagoyaki (lub tamago), który można dodać do sushi lub jeść z innymi dodatkami, np. sosem sojowym do maczania i startą rzodkiewką daikon. Ma wyjątkowy, lekko słodki smak, dodajemy do niego sos sojowy, mirin i bulion dashi.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 kawałków omletu

    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka mirin
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
    • 1 łyżka cukru
    • 4 łyżki bulionu dashi
    • 1/2 łyżki oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Roztrzepać jajka, dodać cukier, sos sojowy, mirin i bulion dashi. Dobrze wymieszać.
    2. Na średnim ogniu na patelni rozgrzać olej. Wlać tylko tyle jajka aby pokryło dno patelni, obracać patelnią aby masa dobrze pokryła dno. Gdy się zetnie zacząć zwijać zwijać omlet drewnianą łopatką aż do końca patelni. Zostawić tam omlet.
    3. Na patelnię dodać więcej oleju i wlać kolejną porcję jajka tak, aby pokryła całe dno, obok pierwszego omletu i pod niem też. Gdy się zetnie, zwijać, zaczynając od pierwszego omletu i po drodze zwijając drugi omlet. Znów dolać olej, wlać kolejną porcję jajka i powtarzać aż do wyczerpania masy jajecznej.
    4. Gotowy omlet przełożyć na bambusową matę. Zwinąć ciasno i odstawić na kilka minut aby ostygł. Odwinąć z maty i pokroić na 6 kawałków.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Zobacz jak to zrobić!

    Japoński omlet tamagoyaki
    Japoński omlet tamagoyaki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis