Maślane ciasteczka z kajmakiem

    Maślane ciasteczka z kajmakiem

    4polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kruche ciasteczka i ich zapach wielu osobom kojarzą się z radosnym dzieciństwem. Aby wspomnieniom dodać jeszcze odrobinę słodyczy, warto przełożyć małe złote krążki wyśmienitym kajmakiem, dodającym smaku każdemu wypiekowi.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 5 dag cukru pudru
    • 20 dag miękkiego masła
    • Kilka kropel aromatu waniliowego
    • 25 dag mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • Puszka kajmaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Mikserem ucieramy cukier i masło z aromatem waniliowym.
    2. Do zmiksowanych składników dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
    3. Ciasto na pół godziny wstawiamy do lodówki.
    4. Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na stolnicy, na grubość 4 mm. Kieliszkiem lub małą szklanką wycinamy kółeczka i układamy je na blaszce, na papierze do pieczenia.
    5. Ciasteczka pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyciągnięciu odstawiamy ciastka do przestygnięcia, a następnie przekładamy je kajmakiem. Gotowe ciastka możemy udekorować cukrem pudrem. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis