Kapuśniak z ziemniakami

    Kapuśniak z ziemniakami

    21polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 13 osób

    Przepis na tradycyjny kapuśniak na żeberkach, z ziemniakami i boczkiem. Sycąca i zdrowa zupa, która może stanowić cały obiad jeśli się ją poda z chlebem.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg kiszonej kapusty
    • 1 marchewka, starta
    • 1 korzeń pietruszki, starty
    • 1 cebula
    • 1 liść laurowy
    • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
    • kminek
    • 4 średnie ziemniaki
    • 200 g surowych żeberek
    • 200 g wędzonego surowego boczku
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Kapustę opłukać, ewentualnie posiekać. Włożyć do garnka, dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojoną w piórka cebulę.
    2. Żeberka i boczek pokroić w grubsze kawałki. Dodać do kapusty. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kminek, zalać wodą i gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu.
    3. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę i ugotować do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują dodać je wraz z wodą, w której się gotowały do kapusty (ok. pół godziny przed końcem jej gotowania).
    4. Na koniec doprawić pieprzem do smaku i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    oleńka
    autor:
    4

    Też tak robię kapuśniak i jest palce lizać! W wersji dietetycznej nie dodaję mięska - wtedy nie ma tłuszczu, a najeść się można do syta i tak. - 20 mar 2014

    martii
    autor:
    1

    Wyszło pierwsza klasa! Z tym, że ja boczek podsmażyłam na słonince razem z pętkiem kiełbasy! Do tego żeberka wędzone! Zapach przedni na cały dom! Przepis jak z rodzinnego domu - 28 gru 2015

    Amieszka
    autor:
    0

    Zrobiłam pół na pół z kiszonej i młodej kapusty, bo właśnie jest na nią sezon i nie potrafiłam sobie odmówić. Zupa bardzo dobra ale chyba następnym razem dodam łyżeczkę/łyżkę koncentratu pomidorowego chociażby dla koloru, bo całość wyszła dość blada, choć smaczna. - 21 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis