Gołąbki ukraińskie

    Gołąbki ukraińskie

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 8 osób

    Jedno słowo opisuje tę potrawę - CZADOWA!!!!!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 średnia kapusta włoska lub zwykła
    • Na farsz
    • 1 kg ziemniaków
    • 3 średnie cebule + 3 ząbki czosnku
    • olej do smażenia
    • 100 g kaszy gryczanej
    • 100 g kaszy jaglanej
    • 1 łyżka kaszy manny
    • sól, pieprz biały mielony, chili na czubku łyżeczki
    • 600 ml bulionu warzywnego
    • sos pieczarkowy lub gulasz mięsny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Kapustę sparzyć zdejmując po kolei liście. Po przestudzeniu wyciąć z nich zgrubiałe nerwy.
    2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć na sito aby masa lekko odciekła, po czym przełożyć do miski.
    3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na oleju dodając czosnek na koniec smażenia.
    4. Do miski z ziemniakami dodać wszystkie suche kasze, cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami, wymieszać.
    5. Na każdy liść kapusty nakładać garść nadzienia, zawinąć i ew. obwiązać nitką.
    6. Zawinięte gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Podać dowolnie w wersji mięsnej lub bezmięsnej. Smacznego :)
    7. Na drugi dzień, kiedy są całkowicie zimne można kroić na plastry i podsmażyć na oleju, też pyszne chociaż bardziej kaloryczne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis