Sernik z wiśniami i ryżem

    Sernik z wiśniami i ryżem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Trochę sernik, a trochę deser serowy pieczony z dodatkiem ryżu i kaszy manny w naczyniu żaroodpornym. Jest puszysty i delikatny. Wiśnie mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 jajka
    • 250 g zmielonego twarogu
    • 3 łyżki ugotowanego ryżu
    • 6 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
    • 1 łyżka kaszy manny
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 150 g wiśni (wydrylowanych)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.
    2. W misce zmiksować twaróg aby był puszysty, nadal miksując dodawać ugotowany ryż, cukier, wanilię, kaszę, śmietanę i żółtka. Miksować, ale nie niezbyt długo.
    3. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać masę łyżką.
    4. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać ubite białka do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając łyżką, aby nie stracić objętości.
    5. Wyłożyć masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki - najlepiej do tortownicy. i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Wierzch powinien być lekko rumiany.
    6. Po 30-40 minutach wyjąć z piekarnika i całkiem ostudzić przed wyjęciem z blaszki. Łatwiej będzie wyjąć ciasto z tortownicy ze zdejmowanym brzegiem. Można udekorować wiśniami, czekoladą, dżemem lub bananami.

    Rada

    Można go też jeść na ciepło, najlepiej podany ze śmietaną lub mlekiem skondensowanym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis