Sernik z wiśniami i ryżem

    Sernik z wiśniami i ryżem

    (2)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Trochę sernik, a trochę deser serowy pieczony z dodatkiem ryżu i kaszy manny w naczyniu żaroodpornym. Jest puszysty i delikatny. Wiśnie mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 jajka
    • 250 g zmielonego twarogu
    • 3 łyżki ugotowanego ryżu
    • 6 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
    • 1 łyżka kaszy manny
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 150 g wiśni (wydrylowanych)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka lekko roztrzepać widelcem.
    2. W misce zmiksować twaróg aby był puszysty, nadal miksując dodawać ugotowany ryż, cukier, wanilię, kaszę, śmietanę i żółtka. Miksować, ale nie niezbyt długo.
    3. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać masę łyżką.
    4. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać ubite białka do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając łyżką, aby nie stracić objętości.
    5. Wyłożyć masę do wysmarowanej tłuszczem blaszki - najlepiej do tortownicy. i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Wierzch powinien być lekko rumiany.
    6. Po 30-40 minutach wyjąć z piekarnika i całkiem ostudzić przed wyjęciem z blaszki. Łatwiej będzie wyjąć ciasto z tortownicy ze zdejmowanym brzegiem. Można udekorować wiśniami, czekoladą, dżemem lub bananami.

    Rada

    Można go też jeść na ciepło, najlepiej podany ze śmietaną lub mlekiem skondensowanym.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis