Kapusta po etiopsku

    Kapusta po etiopsku

    20polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 536 osób

    Mój przyjaciel z Etiopii przyniósł kiedyś to danie na składkowe party i od tamtej pory często je gotuję. Jest zdrowe i smaczne. Nie należy dodawać do niego płynu, gdyż kapusta i ziemniaki same wydzielą dosyć soku.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
    • 4 marchewki pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1/2 główki poszatkowanej kapusty
    • 5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Na patelni na średnim ogniu nagrzać oliwę. Wrzucić marchew i cebulę i podsmażać w gorącym oleju około 5 minut. Dodać sól, pieprz, kumin, kurkumę i kapustę i gotować kolejne 15 do 20 minut. Dodać ziemniaki i przykryć. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, od 20 do 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PasoRobles
    autor:
    19

    - 13 sty 2011

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis