Sernik z wiśniami

    Sernik z wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przepis na prosty sernik z wiśniami - można użyć wiśni z kompotu lub mrożonych i robić ten sernik przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g zmielonego twarogu
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2-3 łyżki kaszy manny
    • 2 łyżki skrobi (lub mąki) kukurydzianej
    • skórka z połowy cytryny
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • szczypta soli
    • 1/3 szklanki wiśni (z kompotu, świeżych lub mrożonych)
    • masło do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarni do 180 stopni C.
    2. Twaróg wymieszać z mlekiem. Dodać kaszę mannę i skrobię (lub mąkę) kukurydzianą, wymieszać. Dodać startą skórkę i dodać do masy twarogowej.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę.
    4. Wymieszać masę serową z żółtkami. Następnie delikatnie wmieszać do masy białka, mieszając od góry do dołu w taki sposób, aby nie utracić puszystości masy. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu rozłożyć wiśnie i lekko je wcisnąć w masę serową. Jeśli używasz mrożonych wiśni, należy najpierw je rozmrozić.
    5. Piec przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis