Tort truskawkowy z borówkami

    Tort truskawkowy z borówkami

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczny, owocowy tort, idealny na urodziny lub inne święto. Masło i margaryna muszą mieć temperaturę pokojową, tak samo jak truskawki - mrożone trzeba wcześniej rozmrozić na sitku. Dlatego lepiej wyjąć składniki z lodówki dużo wcześniej.

    iwona_sz Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort o średnicy 26 cm

    • Biszkopt
    • 6 jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa
    • 250 g cukru pudru
    • 1/2 kostki margaryny o temperaturze pokojowej
    • 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g świeżych truskawek lub 1 opakowanie mrożonych (rozmrożonych)
    • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
    • Dodatkowo
    • borówki do dekoracji i kilka świeżych truskawek
    • kwasek cytrynowy z wodą i łyżeczką cukru aby nasączyć biszkopt (około 1,5 szkl.)
    • dżem truskawkowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C (z termoobiegiem).
    2. Oddzielić białka od żółtek. 6 białek ubić z 1 szklanką cukru na gęstą pianę. Ubijać dalej dodając po jednym żółtku, aż masa będzie jednolita.
    3. W osobnej dużej misce wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia.
    4. Do mąki powoli wlewać masę jajeczną i mieszać delikatnie łyżką.
    5. Dokładnie wymieszane ciasto wlać do tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej tłuszczem tylko na dnie.
    6. Piec 25-30 min w rozgrzanym piekarniku na termoobiegu. Po upieczeniu uchylić piekarnik na 2-3 minuty, po czym wyjąć gorący biszkopt z piekarnika. Odstawić aby ostygł. Z tortownicy wyciągnąć dopiero po ostygnięciu.
    7. Masa:

    8. Cukier puder utrzeć mikserem z margaryną i masłem. UWAGA: masło i margaryna muszą mieć temperaturę pokojową.
    9. Następnie dodać truskawki i zmiksować. Jeśli były mrożone muszą wcześniej się rozmrozić na sitku, aż wszystkie składniki będą w tej samej temperaturze.
    10. Na koniec dodać śmietanę i znów zmiksować.
    11. Sposób złożenia:

    12. Biszkopt przekroić na 3-4 plastry.
    13. Pierwszą warstwę nasączyć kwaskiem z wodą i posmarować masą truskawkową. Można ułożyć na niej świeże owoce lub borówki wedle uznania. Przykryć 2 plackiem biszkopta.
    14. Drugą warstwę również nasączyć i posmarować dżemem truskawkowym, przykryć kolejnym biszkoptem.
    15. Trzecią warstwę nasączyć i posmarować masą truskawkową. Jeśli jest to nasza ostatnia warstwa to posmarować równomiernie i ozdobić świeżymi owocami. Boki również posmarować. Można ozdobić owocami, wiórkami kokosowymi lub migdałami.

    rada

    Jeśli mamy 4 warstwy biszkopta, to trzecią trzeba nasączyć, posmarować masą i ułożyć owoce albo pozostawić samą masę i dopiero na warstwie wierzchniej ułożyć borówki i truskawki. Wedle uznania. WAŻNE! Należy pamiętać by składniki masy były w tej samej temperaturze, ponieważ często margaryna się waży przy miksowaniu z truskawkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis