Wiosenna sałatka z suszonymi śliwkami

    Wiosenna sałatka z suszonymi śliwkami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Suszone śliwki zdobywają coraz więcej uznania i uważane są za produkt zdrowy i modny. Suszone śliwki powinny stanowić cenny składnik naszej diety ponieważ zawierają bardzo wiele cennych i niezbędnych naszemu organizmowi składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Warto dlatego inspirować się i dodawać śliwki na przykład do wiosennych sałatek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
    • 4 garście rukoli
    • 1/2 małej czerwonej cebuli
    • 2 małe filety z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 ml octu z sherry (ewentualnie z czerwonego wina)
    • 6 suszonych śliwek np. Bakalland
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka cukru
    • skórka otarta z połowy cytryny
    • 2 łyżeczki kaparów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Zagotować wodę na fasolkę i ugotować ją al dente. Przelać zimną wodą.
    2. Rukolę umyć, czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbić na grubość około 1,5-2 cm, posypać solą i pieprzem.
    3. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Filet smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie czynność powtórzyć, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłożyć mięso, aby ostygło.
    4. W małym rondelku zagotować ocet, dodać przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. Do miski nałożyć rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę położyć śliwki, a całość skropić odrobiną dresingu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis