Bulion rybny

    Bulion rybny

    1polubienie
    1godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Prosty bulion rybny, który można użyć do zup i galarety. Można go zużyć od razu lub zamrozić w mniejszych porcjach.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 litry

    • 2 łyżki oleju
    • 1 kg różnych części ryby
    • ok. 4 litry wody
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 cytryna
    • 125 ml wytrawnego białego wina
    • 1 pęczek ziół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Pokroić cytrynę i warzywa w plasterki.
    2. Postawić garnek na średnim ogniu i wlać olej.
    3. Smażyć rybę przez 2-3 minuty, ale nie zrumienić jej. Dodać pozostałe składniki: cytrynę, cebulę, marchewkę, seler, zioła i wino. Zalać 4 litrami wody, rozgnieść zioła aby wydobyć aromat i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 45 minut. Zbierać co jakiś czas pianę.
    4. Wyłożyć durszlak gazą i przecedzić wywar. Zużyć od razu albo wstawić do lodówki (przechowywać w lodówce do 4 dni lub w zamrażalniku do 4 m-cy).

    Zobacz jak to zrobić!

    Bulion rybny
    Bulion rybny

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis