Lwowskie kluski ziemniaczane

    Lwowskie kluski ziemniaczane

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kluski z makiem bardzo smaczne i sycące.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 70 dag ziemniaków
    • 10 dag maku
    • 1/2 szklanki mleka
    • 3 jaka
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 15 dag mąki
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżki posiekanych migdałów
    • sól
    • 10 dag masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w mundurkach około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
    2. Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy 10 minut. Osączamy i studzimy.
    3. Mielimy z ziemniakami. Dodajemy jajka, śmietanę, mąkę, cukier i migdały. Wyrabiamy ciasto.
    4. Z ciasta formujemy wałek i ukośnie kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia. Polewamy roztopionym masłem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis