Ciasto zajączek

    Ciasto zajączek

    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To ciasto w kształcie króliczka można też przygotować z ulubionego ciasta (biszkoptu albo murzynka). To świetny pomysł na fajne ciasto, bo nie trzeba do niego foremki w kształcie króliczka!

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • Ciasto
    • 300 g cukru
    • 225 g mąki pszennej
    • 75 g kakao
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • 125 ml oleju rzepakowego
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • 250 ml wrzącej wody
    • Krem do dekoracji
    • Krem maślany:-klik
    • Do dekoracji
    • wiórki kokosowe
    • kolorowe pisaki do dekoracji
    • kolorowe draże - na oczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dwie tortownice o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
    2. W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Zrobić w środku zagłębienie i wbić do niego jajka, wlać mleko, olej i wanilię. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodać wrzątek, mieszając.
    3. Przelać ciasto do blaszek. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek będzie sucha.
    4. Studzić przez 10 minut w blaszkach, a następnie wyjąć i studzić na metalowej kratce. W tym czasie przygotować krem do dekoracji zgodnie z przepisem.
    5. Całkiem ostudzone ciasto ułożyć na tacy - to będzie głowa króliczka.
    6. Z drugiego ciasta wyciąć uszy - wykrawając po łuku ciasto z "boków" koła. Ułożyć uszy tak, jakby wystawały z głowy królika. Pozostałą część ciasta, która wygląda jak muszka ułożyć pod głową króliczka.
    7. Posmarować kremem całego króliczka i dekorować. Można w całości posypać wiórkami kokosowymi - będą wyglądały jak futerko. Z drażetek zrobić oczy. Pisakami namalować wąsy i nosek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis